Skip to main content

K10-blanketten och dess regelverk är otroligt viktiga för en företagare att hålla koll på.

Vad sägs om 20 % skatt istället för 52. Det är precis vad K10:an handlar om, att få ut vinster från ditt företag utan att skatta bort majoriteten. Därför förtjänar K10:an ett alldeles eget inlägg och här kommer det! 

Begreppsförvirring 

3:12 reglerna, fåmansbolagsreglerna eller K10-regelverket? Kärt barn har många namn och alla dessa syftar till ett och samma regelverk som redovisas på blankett K10 i din deklaration. 

Alla som är aktiva delägare i ett fåmansföretag ska varje år lämna in en K10-blankett till Skatteverket. K10 är en bilaga till din privata inkomstdeklaration.  

I K10:an ska varje delägare fylla i uttagen utdelning under året som gått men även räkna på vilket belopp som därefter blir det sparade utdelningsutrymmet till nästa år, du behöver också ta hänsyn till de ingående värdena eftersom utdelning som inte tagits ut får räknas upp och nyttjas under kommande år. 

Två sätt att beräkna utdelningsutrymmet 

Det finns två olika sätt att räkna på din utdelning. Dessa kallas för förenklingsregeln och huvudregeln. Förenklingsregeln får endast användas i ett bolag per år, så äger du andelar i flera fåmansföretag behöver du ha koll på detta. I förenklingsregeln får du ett schablonbelopp per år i utdelning till 20% skatt. Detta bestäms av inkomstbasbeloppet varje år, beloppet för 2024 är 204 325 kr.  

Huvudregeln innebär att du som delägare får räkna ditt utdelningsutrymme baserat på lönerna i företaget, detta kräver dock att du själv har tagit ut en viss lön. Når du upp till rätt nivåer och äger 100% av andelarna i bolaget kan du tillgodoräkna dig 50% av de totala lönerna i bolaget under ett kalenderår. Därmed kan det årliga utdelningsutrymmet öka rejält mot de dryga 200 tkr du erhåller genom förenklingsregeln. Det är viktigt att se till att du som delägare tar ut tillräckligt med lön på rätt år då dessa belopp kan bli stora i bolag med omfattande löner. Missas ditt löneuttag med endast en krona så tappar du hela utrymmet. Det gäller alltså att räkna rätt och därför tar många hjälp med detta av en redovisningskonsult. 

Om du inte vill eller kan ta ut utdelning i ditt bolag är det ändå viktigt att ha koll på utrymmet i K10:an, om du t.ex. ska sälja ditt bolag och därmed får en vinst kan det sparade utrymmet i K10:an användas vid beskattning av vinsten på ett förmånligt sätt.  

Några bra begrepp att förstå: 

  • Fåmansföretag: Aktiebolag eller en ekonomisk förening som ägs av fyra eller färre personer och där dessa innehar mer än 50% av rösterna för samtliga andelar i bolaget 
  • Aktiv delägare: En ägare i ett fåmansföretag som bidrar till bolagets utveckling och intäkter. 
  • Utdelning: Uttag ur bolagets ansamlade vinster som beskattas förmånligt enligt de så kallade 3:12-reglerna, alltså inom ramen för K10-regelverket.  
  • Sparat utdelningsutrymme: Det utrymme som inte används till årets utdelning sparas och räknas upp varje år. 
  • Skatt på utdelning: Tar du utdelning inom ditt utdelningsutrymme blir den beskattad till 20%. 

 

Om det blir fel i K10 går det att rätta fem år bakåt i tiden, men det tar tid och kostar konsulttid, därför är det bättre att ta hjälp av en expert redan från början.  

Vi ser alltid till att hjälpa våra kunder med deras K10:or, optimera sin skatt och sina utdelningsmöjligheter.  

Hör av dig om du behöver hjälp eller är i behov av konsultation. Du når oss direkt på 010-551 02 40 

Lämna dina kontaktuppgifter, vi återkommer inom 24 timmar.