Skip to main content

Tillväxt är viktigt i alla företag

Företag som inte växer dör, eller? Ja åtminstone lite i taget. Alla företag har ett visst naturligt tapp av kunder på grund av till exempel konkurs, generationsskifte eller försäljning.  Det innebär att om du som företagare inte har någon tillväxtstrategi kan det bli ganska kämpigt om du plötsligt tappar flera kunder på kort tid.

När bolaget blomstrar är det lätt att du inte tänker så mycket på tillväxten, den händer av sig själv utan några synbara ansträngningar. Men när vi nu är inne i oroliga tider och lågkonjunktur är det många som ligger efter och då inser att det inte är så lätt att skaffa nya kunder.

Väx smart och sätt tillväxtmål

Det gäller att växa smart och att ha ett långsiktigt tänk och att tillväxten inte görs på bekostnad av lönsamheten. Det är dock inte helt enkelt. Att växa kostar både energi och pengar. Då gäller det att man har en sund lönsamhet och konkurrenskraftiga produkter och tjänster som är rätt i tiden samt koll på likviditeten. En förutsättning att kunna växa är också att man ser till att behålla och kan rekrytera ny personal när det krävs.

Som med mycket gäller det att skapa tillväxtmål, vad är rimligt att organisationen klarar i form av tillväxt och hur mycket är du beredd att investera i det. Tillväxt kan ske på flera sätt, både genom den befintliga kundstocken men också genom nykundsförsäljning, samarbeten eller förvärv.

Har ditt bolag en stadig tillväxt blir det också mer attraktivt för investerare om du vill sälja din verksamhet eller ta in nytt kapital.

Några är några saker att överväga när du gör din strategi och tillväxtplan:

  • Analysera nuläget: Hur ser utvecklingen i branschen ut just nu, vad finns det för trender?
  • Analysera marknaden: Hur ser konkurrensen ut? Hur står bolaget sig gentemot konkurrenterna? Vad är det för prisbild? Varför behövs din vara eller tjänst?
  • Tydliga målsättningar: Vad har du för tillväxtmål och hur snabbt ska det gå? Sätt mål som går att mäta och följa upp. Till exempel nykundsförsäljningen ska öka med 20% inom det kommande året, eller merförsäljningen ska uppgå till 1 miljon kronor under nästa år.
  • Produkt- och tjänsteutveckling: Behöver du börja med något nytt eller lägga mer fokus på någon produkt eller tjänst? Höja priserna? Paketera tjänsterna?
  • Marknadsföringsstrategi: Vilken är din målgrupp? Vilka bör du fokusera på? Fundera på vilka kanaler som bäst når dina kunder, digital marknadsföring via sociala medier, e-postmarknadsföring och online-annonsering. Påbörja en kampanj eller ha ett erbjudande för att attrahera nya kunder. Kan du inleda några samarbeten för att öka antalet leads?
  • Försäljningsstrategi: Bestäm hur du vill sälja och till vem, kopplat till den målgrupp som du identifierat. Utse ansvariga personer för detta i organisationen eller anställ säljare. Sätt mål för de som ska jobba med försäljning antingen som en grupp eller på individnivå och koppla dessa till dina målsättningar. Bestäm hur du ska hitta potentiella kunder, hur får du till kundmöten? Förvärv kan också vara ett alternativ för att öka tillväxten snabbt, men det kräver kapital.
  • Kundrelationer: Relationen till dina kunder är ett av de viktigaste områdena i en organisation, förutom att du minskar kundtappet finns det också en stor potential, både genom merförsäljning på befintlig kundstock och genom rekommendationer och goda referenser.
  • Finansiell planering: Gör en budget och fundera på vad du vill och kan investera i försäljning, marknadsföring, kampanjer osv.
  • Få med dig medarbetarna: När ett bolag växer händer det ofta mycket och då gäller det verkligen att få med sig de anställda. De måste veta och förstå varför din plan ser ut som den gör och dela företagets värderingar. Framhäv fördelarna med tillväxt för de anställda som karriär och nya möjligheter.
  • Ta hjälp utifrån: Många gånger sitter du ensam eller med några kollegor och pratar om dessa frågor. Det kan vara svårt att tänka utanför sina vanliga tankebanor. Ta in någon utifrån som kommer in med ett annat perspektiv. Som vågar utmana dina idéer och tankar.
  • Flexibilitet och anpassningsförmåga: Var beredd att justera strategin baserat på kundrespons och marknadsförändringar. Fortsätt att övervaka trender inom branschen och i omvärlden och anpassa strategin efter behov.
  • Uppföljning: Vad ska följas upp och när? Välj ut några nyckeltal som kontinuerligt följs upp så du vet hur det går.

Vi på MyCopilot kan ge dig stöd och vara ett strategiskt bollplank i din tillväxtresa. Vi guidar dig kring vad som är klokt att följa upp och ge dig råd hur du når dit. Vi ger dig också hejarop och hjälp så att ditt jobb blir roligare och lite lättare.