Semesterplanering och semesterårsavslut Skip to main content

Allt du behöver veta om semesterplanering och semesterårsavslut

Nu är våren här, sommaren närmar sig och snart dags för semester. Superhärligt tycker vi!

Det gäller att planera i tid så att du kan njuta av ledigheten och samtidigt vara säker på att verksamheten flyter på under sommarmånaderna.

Planering inför semestern

Det gäller att du påbörjar planeringen och ta in önskemål om ledigheten några månader innan semestermånaderna börjar. Det är också viktigt att du och de anställda vet hur många semesterdagar som var och en har att ta ut och att semestern delas upp så att inte alla är borta samtidigt.

Semesterplanering och semesterårsavslut

Genomför ett semesterårsavslut

De flesta bolagen har ett semesterår som börjar 1 april och slutar 31 mars. När lönerna är färdigställda för mars ska därför ett semesterårsavslut göras. Då omvandlas de intjänade och kvarvarande dagarna till betalda och sparade dagar. Alltså dagar som den anställde kan ta ut och få betalt för.

Därefter måste du och den löneansvarige titta igenom antalet semesterdagar som de anställda har tjänat in samt hur många semesterdagar som återstår av de sparade dagarna. Med andra ord, hur mycket semester som var och en kan och bör ta ut.

Behöver du hjälp med semesterårsavslut?

Kontakta oss

Semesterlagen och regler om semesterlön

Det gäller att ha koll på gällande lagar och regler när du gör företagets semesterplanering. Enligt semesterlagen har de flesta anställda rätt till 25 semesterdagar per semesterår. Under sommarmånaderna juni till augusti har de också rätt att ta ut fyra sammanhängande veckors semester.

Enligt semesterlagen får den som tjänat in mer än 20 betalda semesterdagar spara överskjutande dagar, den som har 25 semesterdagar får alltså spara 5 dagar per år. Syftet med att spara dagar ska dock vara att man vill flytta sin ledighet mellan år och inte för att få ut dessa i pengar. Du som arbetsgivare har en skyldighet att se till att de sparade dagarna tas ut som ledighet senast det femte året. Dock måste årets semesterdagar tas ut innan de sparade kan nyttjas.

Om en person slutar är du som arbetsgivare alltid skyldig att betala ut all intjänad och sparad semester. Har du anställda med många sparade semesterdagar kan det bli mycket pengar när slutlönen ska betalas ut.

Intjänad semester

Endast intjänad semester ger rätt till betald semester, förenklat kan man säga att en anställd tjänar in 2 semesterdagar per månad. En anställd som har jobbat ett år har alltså tjänat ihop de semesterdagar som den har rätt till i sitt anställningsavtal. Om du har nyanställd personal kan du antingen låta dessa jobba eller erbjuda betald förskottssemester.

Förskottssemester

Om du väljer att erbjuda dina anställda förskottssemester, alltså betalda semesterdagar som ännu inte tjänats in, får den anställde inte avdrag på lönen när semestern tas ut. Den anställde får istället en skuld till dig som arbetsgivare. Enligt semesterlagen ska skulden återbetalas om den anställde säger upp sig inom fem år. Är den anställde kvar längre än så, avskrivs skulden.

Du som arbetsgivare kan dock inte tvinga en anställd att ta ut förskottssemester och det är även upp till dig att bestämma om förskottssemester erbjuds.

Sjukdom och VAB under semestern

Om en anställd blir sjuk under semestern har de rätt att sjukanmäla sig och inte använda sina semesterdagar under sjukperioden. Ersättningen för sjukdom under semestern hanteras som vanlig arbetstid. Samma regel gäller för vård av barn (VAB) – de anställda behöver inte använda sina semesterdagar när de tar hand om sjuka barn.

Semestertillägg

Semesterlönen är i de flesta fall baserade på den månadslön som löntagaren har. Vid semesteruttag får man sin semesterlön men också ett extra lönetillägg, det kallas semestertillägg.

Checklista för en lyckad semesterperiod:

Samla in önskemål och skapa en sammanställning

Sätt som rutin att alla anställda ska lämna sina önskemål om sommarsemester i god tid. Det underlättar för hela företaget då du måste meddela alla hur deras semester kommer att se ut senast två månader i förväg. Ska någon vara föräldraledig under semesterperiod behöver detta också anmälas två månader i förväg. När du gör en semesterplanering är det såklart viktigt att ta hänsyn till vad dina anställda önskar för semesterveckor, men det behöver balanseras mot vad verksamheten har för behov.

Förbered löner och betalningar

• Förbered löner och betalningar
Gör en plan tillsammans med din personal och din redovisningsbyrå innan semestern. Dina anställda behöver upprätta sina tidrapporter och hantera utlägg och annat innan de går på semester, de kan också rapportera sina semesterdagar innan. Planera in att jobba några timmar inför lönerna under juni-augusti och se till att utbetalning av lönerna och till Skatteverket blir signerade på banken i tid.

Ta hjälp och delegera arbetsuppgifter

Överväg att låta en av dina anställda ta på sig ett större ansvar när du är borta. Gå igenom vilka uppgifter det handlar om tillsammans och se till att personen kan kontakta dig vid frågor. Informera företaget om vem som har ansvar när du är borta så att alla vet vad som gäller.

Skapa en semesterlista

Utforma en semesterlista för alla anställda där det klart och tydligt framgår vem som ansvarar för vad under semestertiden och vilka som ska jobba och vara lediga. Se till att alla får tillgång till denna lista för att undvika förvirring och minska stress.

Rutiner för fakturor och betalningar

Både leverantörsfakturor och kundfakturor måste hanteras även under sommaren. Kundfakturor behöver skapas, inbetalningar övervakas, påminnelser hanteras, leverantörsfakturor attesteras och betalas. Se till att det är tydligt vem som sköter detta på företaget och kom överens om tider och dagar med din redovisningsbyrå så att alla vet som gäller och kan planera utefter det.

Informera kunderna i förväg

Behöver dina kunder din hjälp under sommaren? Kontakta dem i god tid innan din semester och meddela dina planerade ledighetsperioder eller om du kommer att arbeta med begränsad tillgänglighet. Om du stänger ditt företag under några veckor, glöm inte att tydligt kommunicera ut detta. Och tala även om när du är tillbaka.

Sist men absolut inte minst, njut av ledigheten! Alla behöver återhämtning för att må bra.

Behöver du hjälp?

Har du en oro för att pengarna kanske inte räcker till under sommaren? Se till att ta hjälp av din redovisningsbyrå med likviditetsprognos. Kontakta oss:

Vi kan hjälpa dig

Fyll i formuläret så återkommer vi inom 24 timmar: