Skip to main content

Lön eller utdelning i ditt aktiebolag 

Är du ägare till ett aktiebolag som går med vinst? För de första får vi säga Grattis, bra jobbat! Vi vill också passa på att göra dig uppmärksam på hur du bör tänka kring dina vinster. Rätt hanterat finns det mycket skatt att spara! Låt oss berätta. 

Som egenföretagare har du i många fall möjlighet att själv bestämma din egen lön. Går bolaget bra kan du öka din lön och går det mindre bra kan du behöva hålla igen på löneuttagen. Du har också möjlighet att ta ut pengar genom utdelning från bolaget istället för en hög lön. Regelverket gällande beskattning av utdelning är komplicerat men vi ska ge dig några tumregler och förklara fördelarna med lön respektive utdelning så att du förhoppningsvis kan planera bästa sätt. 

Lön 

Fördelar med lön

Lönen ligger till grund för allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning osv.

Lönen ligger till grund för allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning osv.

Kan med lätthet fördelas olika mellan delägare om ni är flera.

Lön medför att du kan nyttja skattelättnader såsom grundavdrag och jobbskatteavdrag.

Nackdelar med lön

Över brytpunkten betalar du en förhöjd statlig skatt.

Över en viss nivå förbättras inte längre din allmänna pension.

Det tillkommer en särskild avgift på lön (sk arbetsgivaravgifter) motsvarande 31,42% på utbetald lön.

Utdelning

Fördelar med utdelning

Lägre skatt i vissa fall.

Inga arbetsgivaravgifter.

Nackdelar med utdelning

Kan ske först efter att du skapat vinsten, upprättat årsbokslut och beslutat om utdelning på en bolagsstämma.

Ger dig ingen rätt till pension, sjukpenning eller föräldrapenning.

Ger inga jobbskatteavdrag eller andra skattereduktioner.

Skatteskillnader mellan lön och utdelning

Skatt på utbetalning av lön 

En utbetalning av lön från ett aktiebolag beskattas först med 31,42 % i arbetsgivaravgifter och därefter får du som privatperson beskatta den mottagna lönen. Den skattesats du betalar som mottagare varier från väldigt låg till över 50 % beroende på storleken av din totala lön under året. För enkelhetens skull räknar vi med en genomsnittlig skattesats på 25 %. Detta medför att du får behålla 57 kr privat på varje 100-lapp det kostar bolaget att betala lön till dig. Alltså en total skattesats om 43 %. 

Om din lön överstiger 52.150 kr (2024) kommer den överstigande delen även att beskattas med 20% statlig skatt och vid dessa lönenivåer så ligger också den kommunala skatten runt 30 %. Gör vi en liknande beräkning som ovan fast med 50 % inkomstskatt så får du i det läget behålla 38 kr för varje 100-lapp företaget betalar för din lön. Således en skattesats om 62 %. 

Skatt på utdelning 

Om företaget låter bli att betala ut lön till dig som ägare så ökar vinsten. Den beskattas med 20,6% bolagsskatt innan du kan besluta om utdelning. Under vissa förutsättningar* är skattesatsen på utdelning från eget aktiebolag 20 %. 

Om vi då istället behåller 100-lappen i bolaget och låter den beskattas med först bolagsskatt och sedan skatt på utdelning så får du behålla 63 kr, dvs skatteuttaget uppgår till 37 %. 

Det finns i princip alltid begräsningar på hur mycket utdelning du kan ta ut och enbart betala 20 % skatt.

Är du ensam ägare till ett aktiebolag kan du dock räkna med att minst kunna besluta om drygt 200 tkr per år i utdelning till låg skatt (förenklingsregeln). 

*Regelverket kring beskattning av utdelning från eget aktiebolag är komplext och beror på flera faktorer. Vi guidar dig gärna för att utreda just dina möjligheter till lågt beskattad utdelning.

Läs mer:

Ska du välja lön eller utdelning? 

Även om utdelning i de flesta fall beskattas lägre än lön (37% jmf med 43%) är vår rekommendation att du ändå strävar mot att kunna ta ut en lön upp till nivån där statlig inkomstskatt aktiveras (för 2024 gäller 52.150 kr/mån). 

Därefter väljer du att istället titta på möjligheterna till lågt beskattad utdelning och får ut pengarna till 37 % skatt jämfört med 62% skatt. 

Anledningen till vår rekommendation är att vi anser det vara värt att betala lite mer i skatt för att få ta del av den allmänna pensionen samt erhålla ersättning från Försäkringskassan vid sjukdom eller föräldraledighet. 

Har du funderingar kring hur du bäst hanterar överskottet i din verksamhet, tveka inte utan hör av dig direkt till våra experter.