Soliditet

Soliditet är ett av de vanligaste nyckeltalen för företag. Soliditeten anger hur stor andel av tillgångarna som är finansierade med eget kapital.

Soliditeten anger företagets stabilitet eller förmåga att motstå förluster och överleva på längre sikt.

En huvudregel är att ju större andel eget kapital som finansierar företaget, desto högre och bättre är soliditeten. En soliditet på 100 % innebär finansiering med enbart eget kapital och en soliditet på 0 % innebär att det inte finns något eget kapital alls.

En tumregel är att soliditeten inte får understiga 25 % för att nya långfristiga lån skall godkännas. Det är en generell regel som dock varierar mellan olika branscher.

Soliditet formel

När man mäter soliditeten hos ett företag vill man räkna ut den procentuella andel som företagets egna kapital utgör av summan av alla tillgångar.

Så här beräknar man företagets soliditet:

Soliditet = Eget kapital / Totalsumma tillgångar

Sedan multiplicerar man resultatet med 100 för att få ut soliditeten i procent.

Exempel:

I detta exempel är företagets egna kapital 25 200 kr. Tillgångarna är 58 800 kr.

Soliditet = 25 200 / 58 800 = 0,42 = 42%

Är det bra eller dåligt med hög soliditet?

Bolag med en hög soliditet kan hantera motgångar, förluster, eller andra tuffa utmaningar bättre utan att drabbas allt för hårt ekonomiskt. Bolag med låg soliditet riskerar att få det jobbigt om det blir tuffare tider (t.ex. om konjunkturen försämras). En viss andel skulder behöver dock inte vara negativt då bolag oftast kan växa snabbare genom att använda sig av lånade pengar för att få en viss hävstång.

Är det alltid bra med hög soliditet?

Nej, det är inte alltid säkert att en hög soliditet är fördelaktigt för företaget.

Det kan nämligen vara ett resultat av att bolaget inte har genomfört tillräckligt mycket investeringar (som finansierats med lånat kapital). Bolagets soliditet blir då “god” på ytan, men kollar man mer på djupet är det istället en följd av att bolagets inte utvecklas.

Soliditet

Mer om soliditet

Soliditet är ett nyckeltal som används för att bedöma ett företags finansiella stabilitet och långsiktiga betalningsförmåga. Här är några viktiga aspekter att tänka på gällande soliditet:

Definition av Soliditet

Soliditet mäter andelen eget kapital i förhållande till företagets totala tillgångar och kan beräknas med formeln:
Soliditet = (Eget kapital / Totala tillgångar) x 100

Betydelse av Soliditet

Hög Soliditet: Indikerar att företaget är finansierat till större del av eget kapital, vilket innebär lägre finansiell risk och större motståndskraft mot ekonomiska svårigheter.
Låg Soliditet: Indikerar högre skuldsättning, vilket kan innebära högre risk eftersom företaget är mer beroende av externa långivare.

Branschspecifika Skillnader

Soliditetsnivåer kan variera kraftigt mellan olika branscher. Det är därför viktigt att jämföra soliditeten med branschstandarder och konkurrenter.

Utveckling över Tid

Analysera hur soliditeten har utvecklats över tid. En stadigt förbättrad soliditet kan tyda på god finansiell hälsa och effektiv hantering av skulder och kapital.

Påverkan av Externa Faktorer

Ekonomiska förändringar, såsom räntesatser och inflation, kan påverka företagets soliditet. Företag bör vara medvetna om dessa faktorer och hur de kan påverka deras finansiella ställning.

Samband med Andra Nyckeltal

Soliditet bör inte ses isolerat. Det är viktigt att också titta på andra nyckeltal, såsom likviditet, skuldsättningsgrad och räntetäckningsgrad, för en helhetsbedömning av företagets finansiella hälsa.

Strategisk Planering

Företag bör sträva efter en soliditetsnivå som balanserar risken med tillväxtmöjligheter. En för hög soliditet kan tyda på att företaget inte utnyttjar tillväxtmöjligheter fullt ut, medan en för låg soliditet kan innebära för hög risk.

Kapitalstruktur

Valet mellan eget kapital och lånat kapital påverkar soliditeten. Företag måste överväga kostnaden för lånat kapital kontra kostnaden för eget kapital och hur detta påverkar deras soliditet.

Genom att noggrant övervaka och analysera soliditeten kan företag bättre hantera sin finansiella hälsa och göra mer informerade strategiska beslut.

Redo att få en trevligare företagsvardag?

Boka ett möte