Vad är balanslikviditet?
Balanslikviditet är ett ekonomiskt begrepp som används för att visa vilken förmåga ett företag har att betala sina räkningar inom den närmaste tiden.
Balanslikviditet är ett ekonomiskt begrepp som används för att visa vilken förmåga ett företag har att betala sina räkningar inom den närmaste tiden.
Du räknar ut balanslikviditet genom att dividera omsättningstillgångar med kortfristiga skulder:
Balanslikviditet = Omsättningstillgångar / Kortfristiga skulder
Tumregler
Ett värde över 2 = bra
Ett värde över 1 = godkänt
Ett värde under 1 = dåligt
Exempel
Omsättningstillgångar: 300 kr
Kortfristiga skulder: 125 kr
Balanslikviditet: 300 / 125 = 2,4
Bolaget har i det här fallet en bra balanslikviditet eftersom den är över 2.
Balanslikviditet är ett mycket enkelt nyckeltal. Det handlar ju egentligen bara om att se hur mycket tillgångar du har i företaget som du kan sälja direkt för att betala dina skulder. Har du lika mycket värde i omsättningstillgångar som du har skulder, så innebär det att om du skulle behöva betala dina skulder direkt så kan du sälja dina omsättningstillgångar för att betala dem.
Kassalikviditet är annorlunda dock. Det räknar bort de tillgångar som utgörs av varulagret. Om du behöver betala dina skulder omgående och skulle behöva sälja omsättningstillgångar för att kunna åstadkomma detta men ändock inte vill eller kan bli av med varulagret för att betala dessa skulder, så ska du använda nyckeltalet kassalikviditet.
Balanslikviditet är ett viktigt nyckeltal för att bedöma ett företags kortsiktiga finansiella hälsa, men det finns fler aspekter att beakta för att få en mer nyanserad bild av ett företags likviditetssituation:
Balanslikviditet varierar mellan olika branscher. Det är viktigt att jämföra ett företags balanslikviditet med genomsnittet för dess bransch för att få en bättre uppfattning om vad som är normalt och vad som kan betraktas som högt eller lågt.
Att analysera balanslikviditet över flera perioder kan ge insikt om hur företagets likviditet utvecklas över tid. En minskande trend kan indikera att företaget får svårare att betala sina kortfristiga skulder, medan en ökande trend kan tyda på förbättrad betalningsförmåga.
Alla omsättningstillgångar är inte lika likvida. Kassa och kundfordringar anses vara mer likvida än lager, eftersom lager kan vara svårare och ta längre tid att omsätta till kontanter. Ett företag med hög andel lager i sina omsättningstillgångar kan ha en balanslikviditet som ser bra ut på papper, men det kan vara mer utmanande att snabbt omvandla dessa tillgångar till likvida medel.
Kassalikviditet, även kallad quick ratio, är ett kompletterande nyckeltal som tar hänsyn till företagets mest likvida tillgångar (exkluderar lager). Det ger en mer konservativ bild av ett företags betalningsförmåga.
Kortfristiga skulder kan bestå av olika typer av skulder med varierande betalningsvillkor. Det är viktigt att förstå hur dessa skulder är strukturerade och om företaget har möjlighet att förhandla om längre betalningsfrister för att hantera sin likviditet bättre.
Om ett företag har en låg balanslikviditet kan det vidta olika åtgärder för att förbättra sin likviditet, såsom att:
Förbättra kundfordringshanteringen för att snabbare få in betalningar.
Minska lager genom bättre lagerstyrning.
Förhandla längre betalningsfrister med leverantörer.
Öka kortfristig finansiering genom att exempelvis ta kortfristiga lån eller utnyttja checkräkningskredit.
Balanslikviditet ger en ögonblicksbild av företagets kortsiktiga betalningsförmåga men tar inte hänsyn till framtida kassaflöden och långsiktiga finansiella planer. Därför bör det användas tillsammans med andra nyckeltal och finansiella analyser för en mer komplett bild av företagets ekonomiska ställning.